MIESZKANIE TRZYPOKOJOWE_01

53,6 m2, Wrocław

W tym trzypokojowym mieszkaniu we Wrocławiu, aby przejść do strefy dziennej, trzeba było pokonać dość długi, kręty korytarz, co zarówno właścicielce, jak i nam nie podobało się. Dlatego głównym założeniem było przybliżenie strefy dziennej do strefy wejścia. Stąd też funkcja jednej z sypialni została zamieniona z pokojem dziennym.

Do mieszkania wchodzimy przez długi korytarz, gdzie na jego dłuższej ścianie znalazł się rząd szaf. Ponieważ w mieszkaniu zamieszkają Panie - mama z córką - pomysł koloru szaf w postaci pastelowego fioletu był trafiony w dziesiątkę. Na końcu korytarza znalazła się sypialnia nastoletniej córki właścicielki oraz wygodne miejsce do pracy.

Z korytarza przechodzimy do salonu. Na jednej ze ścian, w kolorze imitującej beton, usytuowano regał ze sprzętem RTV. Tuż przed regałem znalazł się kącik jadalny, a po przeciwnej stronie regału wygodna sofa.

W czarnym boxie umieszczona została sypialnia, która ukryta jest od strony salonu i kuchni, ale otwarta przeszklonymi drzwiami od strony okna balkonowego. Optycznie odziela ona salon od kuchni. Wzdłuż dłuższej ściany znalazły się pojemne szafy, rónież w kolorze pastelowego fioletu.

W minimalistycznej kuchni znalazły się tylko niezbędne sprzęty - niskie szafki w kolorze butelkowej zieleni oraz w umieszczonej po przeciwnej stronie wysokiej zabudowy ukrytej w boxie sypialni.

Poprzez zastosowanie tych samych materiałów - biało-szarych ścian i drewnianej podłogi w jodełkę francuską - całość stanowi otwartą dużą przestrzń.